Search
Close this search box.
Úvod Blog Tipy pro CFOs & účetní CFOs trendy v roce 2024, které by vám neměly uniknout

CFO trendy pro rok 2024: Navigujte se v budoucnosti financí

CFOs a jejich týmy stojí na prahu nové éry 

Každý rok se tempo inovací zrychluje a přináší nové výzvy i příležitosti. Ale nebojte, my vás v tom nenecháme! O pár řádků níže se podíváme na klíčové trendy, které v roce 2024 formují svět CFOs a na to, jak můžete tyto poznatky využít k získání výhody a dosažení úspěchu ve své firmě.

Příprava na ESG (nefinanční) reporting 

ESG reporting není strašákem vzdálené budoucnosti, ale aktuálním tématem. Obzvlášť s novou směrnicí CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) a její blížící se platností. S totiž přichází povinnost pro více než tisíc českých firem reportovat ESG data podle jednotných Evropských standardů pro podávání zpráv o udržitelnosti, což je klíčový milník v evropské agendě udržitelných financí. 

Pro finanční týmy a CFOs to znamená, že se musí stát klíčovými hráči ve strategickém řízení ESG iniciativ. To zahrnuje nejen sběr a analýzu dat, ale i spolupráci s týmy pro udržitelnost a vedením firmy k zajištění srozumitelnosti, konzistence a transparentnosti informací.  

Od kdy a pro koho začne platit ESG reporting

Od byznys modelu po analýzu materialit

Nejčastějšími výzvami, se kterými se firmy v oblasti ESG reportingu setkávají, je zajištění přístupu k relevantním a konzistentním informacím a pochopení reportovacích standardů. Ty zahrnují například obecné informace o řízení udržitelnosti, obchodním modelu, dodavatelském řetězci, firemní ESG strategii a také analýzu materiality, která je klíčová pro identifikaci podstatných dopadů, rizik a příležitostí. Právě tato analýza je pro firmy významná, protože na ní bude záviset, které ESG indikátory bude firma reportovat. Od informací o spotřebě energií, emisích skleníkových plynů, spotřebě vody nebo zaměstnaneckých datech. 

A co s ESG tématy, které se firmy rozhodnou vynechat? Bude pro to potřeba dobré odůvodnění. To zahrnuje detailní popis procesu, jak byla významnost (materialita) dopadů, rizik a příležitostí posuzována. 

AI a digitalizace: (Ne)tajná zbraň pro vyšší efektivitu

Digitalizace, automatizace a nástroje poháněné umělou inteligencí nejsou jen přechodné trendy, ale zásadní změny v tom, jak CFOs pracují a přidávají hodnotu svým organizacím. A kdo nenaskočí hned, vlak mu ujede.  

 Jde o zásadní posun v operacích CFOs – od zjednodušení rutinních úkolů, díky čemuž se mohou finanční týmy soustředit na strategičtější aktivity, až po pokročilou prediktivní analýzu, lepší řízení rizik nebo prognózování finančních výsledků pomocí generativního AI.  

Všichni stakeholdeři chtějí relevantní data, a to hned

Zpracování dat shromážděných během delšího časového úseku už nesplňuje požadavky dnešního rychlého tempa podnikání. CFOs se musí zaměřit na zpracování dat v reálném čase, na které pak mohou společně s dalšími vedoucími pracovníky, jako jsou CEOs, COOs a vedoucí oddělení, reagovat rychleji a s lepší informovaností.  

Na významná rozhodnutí zkrátka není možné čekat do konce měsíce. Ale nezoufejte. Naštěstí žijeme ve 21. století a někoho už napadlo vymyslet řadu aplikací a systémů, které napomáhají k efektivním procesů. Takových, které už často nepotřebují manuální lidský zásah, ale zvládnou nějaký kus procesu sami.

Svět účetnictví nezůstane beze změny

Nový konsolidační balíček byl sice odsouhlasen již na konci minulého roku, nicméně s sebou přináší řadu změn, které budou CFOs a jejich týmy doprovázet po celý letošní rok. 

O čem je řeč? Od možnosti vést účetnictví v cizí měně, změnách v odvodech u dohod o provedení práce po úpravu v daňovém zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů. Celý přehled najdete například zde 

Tím to však nekončí. Kartami zamíchá i připravovaný zákon o účetnictví, který je ve schvalovacím řízení a měl by platit od 1.1.2025. Co přesně přinese zatím není nikde doslovně vytesáno, už teď ale víme, že to bude velká změna. Už jen v rámci toho, že se zákon bude opírat o řadu věcí z IFRS (mezinárodní standardy účetního výkaznictví). Například v otázkách vykazování leasingu nebo vykazování aktiv v reálné hodnotě. 

Spravujte zaměstnanecké výdaje jednodušeji a chytřeji!

Mohlo by se vám líbit...