Search
Close this search box.
Úvod Blog Automatizace výdajů Jak si nenechat přerůst předplatná přes hlavu?​

Jak si nenechat přerůst předplatná přes hlavu?

V poslední době se marketingové, komunikační a PR agentury stále více spoléhají na předplatná služeb. Tento trend je poháněn zejména rozvojem nástrojů využívajících umělou inteligenci (AI), které přinášejí nové možnosti.  Zároveň se ale jedná o další položky v rybníčku firemních výdajů. Podle našich dat průměrný počet předplatných na agenturu stoupá a s ním roste i objem financí utrácených za služby, které nejsou využívány.

S počtem předplatných rostou i ceny

Z analýz Fidoo vyplývá, že průměrná agentura využívala v minulém roce 7,1 předplatného, což představuje výrazný nárůst. Jen od roku 2021 se číslo zvýšilo o 2,6 předplatného. A předpokládáme, že číslo dále poroste,  za další 3 roky by se mohlo až zdvojnásobit.

Cena za jednotlivá předplatné se také zvýšila na průměrných 7,25 USD za uživatele. Hlavními pohonnými silami tohoto trendu jsou nové AI nástroje a rozšíření stávajících služeb o AI funkcionality.

Většina agentur platí za služby, které nevyužívá

Problém ‘šedých předplatných’ je stále aktuálnější. Tyto služby jsou často zapomenuty po skončení zkušební doby nebo po odchodu zaměstnance, což vede k nechtěným výdajům. Alarmující je, že až 76 % agentur se setkalo s případy, kdy platily za službu, která nebyla využívána déle než tři měsíce.

Jak mít v předplatných pořádek?

Pro lepší kontrolu nad předplatnými doporučujeme zavést jasné procesy:

  • Zodpovědná osoba: Každé nové předplatné by mělo být aktivováno pouze zodpovědnou osobou, což minimalizuje riziko nechtěné aktivace.
  • Předplacené platební karty: Využití předplacených platebních karet pro hrazení výdajů zvyšuje přehlednost transakcí a umožňuje lepší kontrolu nad výdaji.
  • Pravidelné revize: Pravidelné kontroly a audit skutečného využívání služeb pomáhají odhalit a zrušit nevyužívané předplatné.

Žebříček nejvíce využívaných služeb

Marketingové a další agentury typicky předplácejí následující služby:

  • Office software (např. MS 365)
  • Cloudové úložiště
  • Komunikační platformy (Slack, ClickUp, Notion)
  • Grafické editory (Canva, Figma, Photoshop)
  • Nástroje pro správu sociálních médií a webovou analytiku

S Expense managementem vás nic nepřekvapí

Vzhledem k tomu, že počet předplatných dále poroste, je důležité, abyste zavedli efektivní strategie pro jejich správu.

S Fidoo získáte řešení, které každodenně pomáhá malým a středním podnikům snižovat riziko zbytečných výdajů a pomáhá k chytřejšímu finančnímu řízení. Od bezhotovostního placení výdajů, digitalizaci účtenek, online cesťáky a knihu jízd po rychlé schvalování a vyúčtování na jedno kliknutí!

Automatizujte správu firemních výdajů

Mohlo by se vám líbit...