Search
Close this search box.
Úvod Blog Tipy pro CFOs & účetní 5 otázek pro navigaci v FX a zahraničních platbách

5 otázek pro navigaci
ve směně měn a zahraničních platbách

Vyznat se ve světě směny měn a převodů peněz do zahraničí je běh na dlouho trať. Výsledky ale přichází v nemalé míře. Čím začít? Zaměřte se na těchto 5 klíčových bodů, které pomohou každé firmě na cestě k chytřejšímu finančnímu řízení v globálním měřítku.

1. Máte své multiměnové cash flow pod kontrolou?

Jako první věc – jak dobře máte pod kontrolou své multiměnové cash flow? Pokud toto téma neřešíte, je vysoká pravděpodobnost, že narazíte na velmi nevýhodný kurz. Jak to vypadá v praxi? Když vám obchodní partner pošle EUR platbu na účet v CZK, dojde k automatické konverzi podle kurzovního lístku. A ten vám do karet zrovna nehraje. To stejné platí i pro odchozí platby v jiné měně, než je měna vašeho účtu. Je třeba nastavit efektivní mechanismy, které vás ochrání před finančními riziky a zachrání výraznou ztrátu na zisku.

2. Jak moc je pro vás individuální kurz transparentní?

Vyjednávání o výhodnějších kurzech může připomínat trnitou cestu. Když už se doberete do cíle, neznamená to hned, že máte vyhráno. Pokud netrváte na transparentnosti. V opačném případě je zde riziko, že je dohodnutý kurz sice lepší než kurzovní lístek, ale pořád o hodně horší než mezibankovní trh – a pro vás reálně dosažitelný kurz. Pro porovnání výhodnosti vám může pomoci získat ve stejný okamžik více cen od různých partnerů. Nebo pochopení logiky marží. Ta může například odpovídat objemu 1 transakce. Pro vás je pak výhodnější dělat méně transakcí s větším objemem

3. Sledujete aktuální vývoj tržního kurzu?

Být v obraze a mít přehled o aktuálním tržním kurzu je zásadním a nezbytným krokem. Jeho pohyby v rámci dne mohou být větší, než s bankou vyjednaná marže. Devizový trh je velmi volatilní a sazby mají tendence se rychle měnit. Přístup k informacím v reálném čase vám dovolí činit chytřejší rozhodnutí a zvolit lepší načasování pro získání výhodnějších sazeb. Pro aktuální a nezpožděná data můžete navštívit například Oanda.com.

4. Víte, kdy v rámci dne sjednat nejlepší kurz?

Pochopení toho, kdy během dne o sazbách vyjednávat, dokáže významně ovlivnit podmínky, které si zajistíte. Na začátku nebo na konci dne může být likvidita trhu nižší, což způsobuje rozšíření tržního bid-ask spreadu (rozpětí mezi nákupní a prodejní cenou). To stejné platí i v okamžiku oznámení významných makroekonomických informací, jako je rozhodnutí centrálních bank o úrokových sazbách.

5. Máte interní kurzovou strategii?

Máte zavedenou strategii pro cílení na konkrétní směnné kurzy v určitém období? Tato strategie se může promítnout do cenotvorby a finančního plánování. Definováním cílových kurzů a použitím technik k zajištění kurzového rizika můžete stabilizovat své finanční výsledky a chránit se proti nepříznivým pohybům na trhu. Příkladem může být uzavření forwardových obchodů, čímž si zajistíte konkrétní úrovně kurzu pro konverze s vypořádáním v budoucnu.

Začněte hned!

Efektivní řízení FX a zahraničních plateb spočívá v kladení správných otázek a zavádění strategií, které jsou v souladu s potřebami vašeho podniku. Proaktivními kroky ke kontrole multiměnového cash flow a získáním informací o tržních podmínkách můžete ochránit podnikání před kurzovým rizikem a vylepšit své finanční výsledky.

Objevte novou éru FX a zahraničních plateb!

Mohlo by se vám líbit...